Wat is er mogelijk met trapliften?
Stadsdorp Wetering + organiseert een informatieve bijeenkomst over het installeren van trapliften. 3 maart 15 uur in de Tweede Uitleg, Nieuwe Looiersstraat 29, 1017 VA Amsterdam
Trapliften bestaan in zeer veel verschillende vormen en kwaliteit. De hulpmiddelenwijzer van Vilans (een kenniscentrum op het gebied van ouderenzorg) en informatie van trapliftleveranciers leren het volgende: Trapliften met stoel maken het mogelijk dat je zittend langs een trap naar boven of beneden kunt gaan. Je kunt trapliften laten aanbrengen bij een rechte trap, een trap met één of meer bochten en een trap met een tussenbordes. Het stoeltje heeft meestal een draaibare zitting, zodat je gemakkelijk van en op de stoel komt. De stoel draait automatisch mee met de wenteling van je trap. In de bijgaande video wordt dit getoond. Bij veel modellen kun je de stoel, de armleuningen en de voetsteun opklappen, zodat iedereen voldoende ruimte op de trap heeft om erover te lopen. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt werkt de traplift op de noodaccu.
Aandachtspunten zijn onder meer:
binnen- of buitenbocht: de trapleuning moet meestal plaatsmaken voor de geleiderail van de traplift en het stoeltje; dat kan een probleem vormen voor andere bewoners
trapliften vergen onderhoud; dat moet dus bij de offerte worden betrokken
bij trappen smaller dan 60 cm kun je kiezen voor een traplift met stoel die achterwaarts omhoog of omlaag gaat.
je kunt trapliften kopen, huren of leasen. Bij huren en leasen moet je wel opletten dat er geen verborgen bindende verkoop wordt aangeboden.
je kunt ook een tweedehands traplift nemen. De rail is op maat gemaakt en meestal niet geschikt voor hergebruik.
het is aan te bevelen om verschillende offertes op te vragen en producten en service vergelijken.
Stadsdorp Wetering+ zal binnenkort bij een aantal trapliftleveranciers te rade gaan over veel voorkomende situaties in ons stadsdorp om na te gaan of er voor die gevallen goed bruikbare en betaalbare oplossingen bestaan. Als je belangstelling hebt voor deze verkenning, stuur dan een bericht naar info@stadsdorpweteringplus.nl met een beschrijving van jouw situatie. Dan nemen wij contact met je op.