Bericht

Een nieuwe wind door de Weteringbuurt

Geplaatst op 30 maart 2017, 15:15 uur

U heeft het allemaal kunnen lezen. De Weteringbuurt en het Stadsdeelbestuur zijn gezamenlijk en met enthousiasme begonnen aan een bestuurlijk experiment van samenwerking (het sociocratisch experiment). Op basis van gelijkwaardigheid wel te verstaan. Dat is nieuw, spannend en mogelijk zelfs veelbelovend. Een konijn uit de hoge hoed van Buurtvereniging Wetering Verbetering, die al jaren met het Stadsbestuur in discussie is over meer zeggenschap in de eigen leefomgeving. Meer zeggenschap voor de burger, hoe doe je dat?

U heeft het allemaal ook kunnen horen. Op 16 maart jl had de aftrapbijeenkomst plaats in het gebouw van de Turkse Arbeidersvereniging (HTIB) in het eerste Weteringplantsoen (het volledige verslag staat op weteringbuurt.nl). De opkomst was goed, de belangstelling serieus. En een werkbaar aantal mensen heeft zich opgegeven om mee te denken, te praten en te beslissen over de eerste casus in het experiment: de toekomst van het Kostpleintje.

En  nu gaan we dus aan de slag en wel op 4 april. De uitnodigingen liggen alweer bij u in de bus. De vrijwilligers van Wetering Verbetering draaien overuren om dit allemaal te organiseren (uw hulp is natuurlijk welkom). Om eindelijk de tegenstelling tussen ‘zij’ (de bestuurders mét macht) en ‘wij’ (de burgers zónder macht) op te heffen.

Want daar gaat het om: zoveel mogelijk zeggenschap in de eigen leefomgeving. Voor iedereen wel te verstaan. Eigen verantwoordelijkheid en eigen betrokkenheid. Niemand uitgesloten. Bottom-up georganiseerd. En…. als u dan in de toekomst nog iets te klagen heeft, dan heeft u dat aan uzelf te danken. Afzijdigheid mag, maar dat is dan ook weer uw eigen verantwoordelijkheid.

Nou ja, zo zal het zijn als het experiment slaagt. Als wij als bewoners de geboden verantwoordelijkheid ook willen nemen. Om dat te kunnen zeggen is het nu nog te vroeg. Wel hebben we een planning, die uitzicht biedt op een besluit omtrent het pleintje ergens in het najaar. Het duurt dus nog even maar het gaat allemaal snel genoeg.

Intussen houden we u op de hoogte, via weteringbuurt.nl en mogelijk ook via uw brievenbus. 

Onmogelijk om deze nieuwe wind te missen. Met die wind in de rug gaan we een frisse toekomst tegemoet.

Doet u mee?

 

Maartje Romme

 

Voor vragen en opmerkingen:

Gijsbert van de Lagemaat, 06 14799237/ g.van.de.lagemaat@amsterdam.nl

Deel dit: