Bericht

Tussen droom en daad

Geplaatst op 25 april 2017, 22:45 uur

De tweede bijeenkomst van de Kring Kostpleintje, afgelopen donderdag 20 april, stond in het teken van dromen: hoe ziet voor jou het ideale Kostpleintje er uit? Een uitnodiging om “alle remmen los” uitdrukking te geven aan je diepste wensen. Wat wil je echt graag? Het centrum van onze buurt op de tekentafel. De hele buurt op de tekentafel. Het stadsleven…. Voor de dag ermee. Wat, als alles mogelijk is?

En dus werd er gedroomd en dat leverde veel licht op, veel lucht, veel groen, vogels en bloemen, veel stilte, veel spelen en samenzijn. De binnenstadbewoners, althans de deelnemers aan de Kring, weten wat ze willen: het beste van twee werelden. Buitenleven in Amsterdam Centrum. Alles op z’n tijd en geprojecteerd op het Kostpleintje. Zonnetje erbij…..

Verbazend is het allemaal niet. Ook de binnenstadbewoner geniet van wat de natuur te bieden heeft en in dromen is daar alle ruimte voor. Daar kunnen stadsleven en natuurbeleving naadloos in elkaar overgaan. Daar staat drukke dynamiek de behoefte aan rust en ruimte niet in de weg.

Maar aiiii, dan komt de werkelijkheid. De regels en de grenzen, en ja, ook het gegeven dat de grond van het pleintje particuliere eigendom is. We weten het wel, het is gezegd, de eigenaar van de grond zit zelfs in de Kring en denkt mee over de beste toekomst voor het Kostpleintje. Maar belangen van een eigenaar vallen niet vanzelf samen met die van de dromende buurtbewoner. Daar zit nogal wat licht tussen, of ruis, of wrijving, of hoe je het maar noemen wil. En daar ligt dus de uitdaging voor de Kring: een oplossing zoeken waar iedereen mee kan leven.

Een proces van afwegen, van geven en nemen, van wheelen en dealen. Waar ligt de ruimte voor een uitvoerbaar plan? Wie doet er water in welke wijn? Hoe maken we er het beste van? 

Het is de kern van het project én van het sociocratisch experiment dat we als buurt zijn aangegaan. Gaat het ons lukken? Kunnen we een gemeenschappelijk plan vormen?  

Dat vraagt om inzet van alle partijen. Een klein beetje afstand, en het loslaten van het strikt individuele belang. Redelijkheid en respect. Een open opstelling. Dat moet toch kunnen, zou je denken.

Zijn dromen daarmee bedrog? Natuurlijk niet. Maar “tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. De dromen hebben we nu in beeld. Op 2 mei gaan we op voor de praktische vertaling ervan in een mooi uitvoerbaar plan. Want tsja, de bomen op het Kostpleintje groeien wel niet tot in de hemel, maar samen kunnen we er tóch iets moois van maken.

 

Maartje Romme en Cor Hellingman

 

Deel dit: