Bericht

Stop van zuilen met bewegende reclamebeelden in Centrum

Geplaatst op 30 januari 2019, 22:22 uur

EINDE  aan zuilen met bewegende reclamebeelden in Centrum
29 januari 2019
 
 
Stadsdeel Centrum heeft de tijdelijke vergunningen voor 28 digitale mupi’s - reclamezuilen in de openbare ruimte - ingetrokken. De vergunning is alsnog geweigerd, omdat op de mupi's bewegende reclamebeelden worden vertoond.
Dat is in strijd met het Stedelijk Kader Buitenreclame en bij ontbreken van beleid voor reclame op dit soort bouwwerken is aansluiting gezocht bij deze regels. Dit betekent dat de exploitant moet stoppen met de bewegende reclamebeelden en nieuwe vergunningen moet aanvragen voor mupi's met stilstaande reclame, ofwel de mupi's moet verwijderen.

Tijdelijke vergunning
In afwachting van de ontwikkeling van nieuw beleid, verleende de gemeente in eerste instantie tijdelijke vergunningen tot medio dit jaar. Tegen die vergunningen is bezwaar gemaakt door onder meer de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, bewonersraad Nieuwmarkt/Groot Waterloo, Comité Westelijke Grachtengordel, huurdersvereniging Centrum en Wijkcentrum d'Oude Stadt. Het stadsdeel heeft naar aanleiding van de bezwaren een heroverweging gemaakt en de vergunningen alsnog geweigerd.

Bewegende reclamebeelden
De gemeente is al langer op zoek naar manieren om de vercommercialisering van de openbare ruimte tegen te gaan. In verband daarmee wordt ook het beleid voor buitenreclame herzien. Stadsdeelbestuurder Micha Mos: “Het college wil bewegende reclame uit de stad weren. Het terugdringen van deze mupi’s met bewegende reclamebeelden sluit goed aan bij deze ambitie. Dit soort reclame draagt bij aan de vercommercialisering van de openbare ruimte en doet afbreuk aan de leefbaarheid en verkeersveiligheid. Met dank aan betrokken bewoners hebben we deze vergunning voor de 28 mupi’s heroverwogen.”

Medio juli dit jaar is de binnenstad vrij van reclamezuilen met bewegende reclamebeelden op straat, want dan verloopt ook de tijdelijke vergunning voor zo’n 7 andere mupi’s. Tegen deze mupi's is geen bezwaar gemaakt en deze vergunningen kunnen daarom niet meer worden ingetrokken. Nieuwe vergunningsaanvragen voor mupi’s met bewegende reclamebeelden worden geweigerd.

foto; met dank aan gemeente Amsterdam en wijkcentrum d"oude stadt voor deze info

Illustration
 
Deel dit: