Bericht

Deelafsluiting Vijzelgracht zuid per 1-1-2020 en meer!

Geplaatst op 20 augustus 2019, 13:10 uur

Geplande bijeenkomst Gemeente 29 augustus van 17.00-19.00 uur Herengracht 500

Het gemotoriseerd verkeer kan tot en met 31 december 2019 in beide richtingen gebruik blijven maken van de Vijzelstraat. Vanaf 1 januari 2020 is de Vijzelstraat, tussen het Muntplein en de Herengracht, afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer dat richting het zuiden rijdt. Dit geldt ook voor het laad- en losverkeer. Het rijden in noordelijke richting, richting Muntplein, blijft wel mogelijk. De stremming wordt opgeheven in 2021,een specifiek moment is nog niet bekend. 

Datum 15 augustus 2019
Onderwerp Start herinrichting Vijzelstraat augustus 2019

Geachte bewoner, ondernemer,


Eind augustus 2019 start de herinrichting van de Vijzelstraat, dit is onderdeel van het project Rode Loper. De werkzaamheden zijn volgens planning eind 2021gereed. In deze brief informeren wij u verder hierover. Ook nodigen we u uit voor de inloopbijeenkomst op donderdag 29 augustus.

Herinrichting Vijzelstraat

Het project Rode Loper omvat de herinrichting van de openbare ruimte boven het traject van de Noord/Zuidlijn, van het Damrak tot aan de Ferdinand Bolstraat.
Met de herinrichting van de Vijzelstraat ontstaat meer ruimte voor voetgangers en fietsers. In de nieuwe situatie rijdt de auto op de trambaan, hierdoor kunnen de trottoirs en fietspaden worden verbreed. Ook worden drie monumentale bruggen in de Vijzelstraat vernieuwd. Het gaat om de bruggen over de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.

Werkzaamheden

De herinrichting wordt in fases uitgevoerd. Hieronder staat per fase kort beschreven wat we doen.

Fase i - eind augustus tot en met december 2019

In de Vijzelstraat, tussen het Singel en de Herengracht, worden de kabels en leidingen onder de arcade vervangen. We bouwen hulpbruggen over de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Op deze hulpbruggen worden de kabels en leidingen tijdelijk geplaatst. Over de Herengracht (westzijde) bouwen we een tijdelijke voetgangersbrug. Dit doen we omdat er tijdens het werk te weinig ruimte is om alle verkeersdeelnemers veilig gebruik te laten maken van de bestaande brug.

Fase 2 - januari zozo tot en met zomer 2021

We vernieuwen het tramspoor. Hierdoor rijdt tram 24 van 6 januari 2020 tot en met juni 2021 niet door de Vijzelstraat. Tram 24 blijft wel rijden tussen De Boelelaan en het Weteringcircuit. Ook starten we met het vernieuwen van de bruggen over de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. De brugdelen
worden eerst (deels) gesloopt en vervolgens nieuw gebouwd. Daarnaast beginnen we met de herinrichting van de Vijzelstraat. Zo worden onder andere nieuwe klinkers, nieuw asfalt en nieuw straatmeubilair geplaatst.

Fase 3 - zomer 2021 tot eind 2021

In deze fase voeren we de resterende werkzaamheden uit.

Werkterreinen

Tijdens de uitvoering van het werk worden in de Vijzelstraat diverse werkterreinen ingericht. Deze staan er niet allemaal bij de start, maar worden per fase geplaatst. In de eerste fase staan er werkterreinen op de drie bruggen en op het trottoir aan de westzijde van de Vijzelstraat, tussen het Singel en de Herengracht.

Gevolgen voor het gemotoriseerd verkeer
Vanaf 1 januari 2020 is de Vijzelstraat, tussen het Muntplein en de Herengracht, afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer dat richting het zuiden rijdt. Dit geldt ook voor het laad- en losverkeer. Het rijden in noordelijke richting, richting Muntplein, blijft wel mogelijk. De stremming wordt opgeheven in 2021,een specifiek moment is nog niet bekend.

Gevolgen voor voetgangers, fietsers en ov-reizigers

Fietsers en voetgangers kunnen altijd langs de werkzaamheden. Voetgangers worden vanaf januari 2020via een loopbrug over de Herengracht geleid.

Om ruimte te maken voor het werk worden circa 6o fietsparkeerplekken in de Vijzelstraat tijdelijk verwijderd. Deze fietsparkeerplekken worden in de omgeving gecompenseerd. U kunt uw fiets ook parkeren in een van de fietsparkeerplaatsen. Zie de kaart op pagina 4. Fietsen die niet juist gestald staan op straat, worden verwijderd.

Van 6 januari 2020 tot en met juni 2021 rijdt tram 24 niet door de Vijzelstraat. Gedurende deze periode is metrolijn 52 (Noord/Zuidlijn) het alternatief voor de ov-reiziger.

Geluidhinder

De werkzaamheden worden uitgevoerd op doordeweekse dagen tussen 7.00 en 19.00 uur. Van eind augustus tot en met december 2019 wordt op sommige dagen ook gewerkt in de nacht. Dit doen we om het vaarverkeer niet te stremmen tijdens de bouw van de hulpbruggen. De mate van geluidhinder is afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Uiteraard proberen we de hinder zoveel als mogelijk te beperken.

Inloopbijeenkomst

Op donderdag 29 augustus organiseren we een inloopbijeenkomst waar we het werk graag mondeling toelichten en uw vragen beantwoorden. U bent welkom op de Herengracht 500, hier kunt u tussen 17.00 en 19.00 uur binnenlopen.

Meer informatie?
We blijven graag in contact met u en zullen u regelmatig op de hoogte houden van de werkzaamheden en de impact. Heeft u vragen, klachten of ideeën, laat dit dan aan ons weten.
U kunt contact met mij opnemen via onderstaande contactgegevens. Elke eerste donderdag van de maand, van 16.00 tot 1.7.00 uur, is er een inloopspreekuur. U bent dan van harte welkom

Wilt u actief meepraten en meedenken over de werkzaamheden geeft u dan op 

 de mail op voor de begeleidingsgroep.

 

Bezoek ook onze website voor het laatste nieuws over het project, www.amsterdam.nl/rodeloper.

Met vriendelijke groet, Project Rode Loper

Terry van Dijk
Omgevingsmanager Vijzelstraat a.i. T: o6 51518852
E: terry.van.dijk@amsterdam.n1
--
Herengracht 500.

Deel dit: