Bericht

Stemmen nodig voor project Cameratoezicht bij vuilniscontainer!

Geplaatst op 26 april 2021, 22:22 uur

Schone stad dankzij camerahandhaving

U kunt dit plan en andere plannen liken zodat ze 50 stemmen halen om door te gaan naar volgende ronde stemmen kan  t/m 3 mei 2021... 12.00uur!

=============
Door: Bernadette de Wit bij Centrum Begroot
23 april 2021
Rondom afvalcontainers ontstaan stelselmatig Napolitaanse vuilnisbergen. Camerahandhaving is efficiënter dan boa'a.

Het plan is: de gemeente start een proef met camerahandhaving op een locatie voor ondergrondse afvalcontainers waar vaak illegaal afval omheen wordt gedumpt.

Probleem: de ondergrondse afvalcontainers worden vaak niet op tijd geleegd door de gemeente. Al gauw ontstaan eromheen Napolitaanse vuilnisbergen. Maar ook als containers nog niet vol zijn, dumpen asociale bewoners en ondernemers illegaal hun afval ernaast.

Handhaving met boa's, zoals de gemeente nu zegt te doen, is niet effectief en duur; er kunnen nooit genoeg boa's zijn voor alle locaties waar deze vervuiling voorkomt. Camerahandhaving waarbij de beelden als bewijs dienen voor een bestuurlijke boete is effectiever.

Het mooie van dit plan is dat óók de gemeente hangt als de vervuiling haar schuld is (door niet op tijd legen van de containers): de gemeente zou in dat geval een 'boete' kunnen storten in een door bewoners beheerd buurtfonds.

Ter informatie: camerahandhaving rond containers wordt al in elf Nederlandse steden met succes toegepast en in 2000 heeft in de Bijlmer een geslaagde proef plaatsgehad: https://www.trouw.nl/nieuws/gemeenten-richten-camera-s-op-vuilcontainers-om-afvaldumpers-te-betrappen~b11ce48e/

Deze gemeenten werken met een privacyreglement waarin is vastgelegd dat de beelden alleen voor dit specifieke doel mogen worden gebruikt (en stel dat de overheid een keer in de fout zou gaan, kan iedere burger zich tot het OM wenden).

Stem op dit plan! Vorig jaar diende Guusje ter Horst het ook al in. Ze kreeg meer dan voldoende 'likes', maar de wethouder wist het natuurlijk beter dan de bewoners en blokkeerde het idee. Dit jaar gaat het ons lukken, leve de democratie!

Illustration
Jazeker niet in centrum deze foto, maar soms ziet het er ook op het Weteringscircuit bij de container zo uit.,.
Deel dit: