Bericht

Buurtgenoot Dr Jan Overbeke, dermatoloog: overleden

Geplaatst op 26 april 2021, 23:46 uur

Soms kun je het niet voorstellen. Iemand die je ziet, kent en privé mee af gaat spreken. Je stelt het een week uit.. en dan krijg je een telefoontje...:

==============

Onze buurtgenoot, geboren in den Haag, de bekendste dermatoloog van Amsterdam en sinds enkele jaren een lieve vriend, Dokter Dr Jan Overbeke is plots overleden. Hij stond midden in het leven. Had zijn praktijk nog voor 4 halve dagen in de week en was zeer bemind en geliefd, privé en in zijn vak. Nadat enkele jaren geleden zijn partner na een ernstige hoestaanval en veel roken, in het ziekenhuis terecht was gekomen en in coma werd gebracht.. overleed deze onverwachts enkele dagen later. Jan was daar nog van aan het bijkomen. En kweekte daardoor zelfs voor coronatijd.. een baard. Hij begon net weer plannen te maken. Net als hij als sinds enkele jaren als hobby lijsten van schilderijen restaureerde.

Dr Jan Overbeke, dermatoloog is/was volgens mij de laatste icoon van de specialisten op de Weteringschans met een praktijk; Dr Roos, internist, tandarts Bob Determann, mijn buurman, Dokter Fernandez KNO-arts(in wiens praktijk ik nu kantoor heb en in zijn huis boven woon).. De Weteringschans was door al die specialisten -een soort Harleystreet *- bij vele Amsterdammers bekend!

Dr Jan Overbeke gepromoveerd reeds voor zijn dertigste, was een arts die huidziekten deed, ook venerische ziekten vielen daar onder, waardoor hij nooit iedere patiënt zomaar zelf begroette. Wachtte tot hij begroet werd door zijn patiënt.. Een man die zo fijn kon uitleggen wat men had, en die niet standaard zalfjes uitschreef maar bij een apotheek 'het' zalfje liet maken. Dat dan eindelijk hielp bij vele mensen. Een zalfje dat jaren meeging, ondanks de houdbaarheidsdatum... dat was een extra geheim werd mij verteld. Dus vaak hoefde men deze arts met zijn wonderzalfjes voor een terugkerend huidprobleem niet vaak te zien. Maar het potje zalf zelf .. hield deze arts bij de patiënt in gedachten!

Ikzelf weet nog dat ik in Zandvoort een avond alleen op een terras zat, een afspraak ging plots niet door.. ik zag met tegenlicht, een geweldige mooie man in een twintiger jaren outfit, creme-kleurig pak, gilletje en jasje over de schouder, naar het terras lopen, met een prachthoed op.. Wat was dat een genot om naar te kijken! Ineens dacht ik: maar dat is ...Jan Overbeke! Samen met zijn partner die er achteraanliep, heb ik een geweldige avond gehad.. Daarna zouden meerdere leuke momenten volgen en ontstond een fijne vriendschap. Nog later In 2019 hebben we samen met buurtgenoot Hansje van Kasbergen en Sylvia Willink een leuke jaarlijkse Koningsdaglunch gehad bij Hotel L'Europe. Ondanks enkele regenbuien was het genieten van het moment en het gezelschap met o.a. Jan (vreemd was het dat Hansje in april 2020 plots overleed, de lunch niet doorging wegens Corona-lockdown, maar ik samen met Jan naar haar 'illegale' afscheid per boottocht langs de grachten op de brug ben gaan staan met vele bekenden. Jan kreeg mijn sleutel, bracht mijn hondje thuis en ik sprintte ondertussen per fiets naar de begrafenis.

Morgen op 27 april 2021 hadden we een nieuwe lunchafspraak in de agenda gezet... 'Koningsdag 2021' voor het geval dat het terrras openging. Het heeft niet zo mogen zijn, de terrassen waren nog niet open...  Naast dat Jan op 23 april 2021 onverwacht is overleden aan een acute hartstilstand...

Omdat ik nooit over leeftijden spreek met mensen, ontdekte ik pas vandaag dat zijn geboortejaar 10 jaar verder lag...Ik schreef nog een berichtje: 'foutje op de kaart' ....? Soms geeft het vrede als je weet dat iemand niet rond de 74 jaar was, maar over 4 maanden 85 jaar zou zijn geworden... Zo ontdek je altijd iets nieuws bij een verdrietig gegeven. Het neemt natuurlijk het verdriet niet zomaar weg over de vriendschap met een bijzondere man met wie ik graag nog jaren had willen afspreken.

Dr Jan Overbeke - 1936-2021 - hield van kleurige bloemen. Deze kunnen dinsdag en woensdag afgegeven worden op de Weteringschans 43 te Amsterdam, bij zijn praktijk:  waar Dr Jan Overbeke thuis - zoals gebruikelijk is bij een arts- (eventueel) alleen op afspraak te bezoeken is....

Donderdag 29 april 2021 gaan we Jan op zijn laatste tocht via Haarlem begeleiden, met verdriet in het hart van familie en vrienden, collega's en patienten R.I.P.

Deel dit: