Bericht

Claim Binnenstad terug; studente zet eigen stadswandeling uit!

Geplaatst op 6 december 2022, 06:41 uur
Illustration

Samengevat: "Ik Saskia den Hartigh organiseer een stadswandeling voor bewoners over
massatoerisme organiseren en gidsen, met een proef met wijkcentrum d'oudestadt nu als start-
en eindpunt." Datum zondag 18 december 2022; 12.00 -14.00uur aanmelden wijkcentrum@oudestadt.nl of bellen naar wijkcentrum; 020-6382205 en aanmelden, zolang er plaats is.

Om de straten weer een beetje terug te laten claimen door de Amsterdammer wil ik een stadswandeling organiseren, voor Amsterdammers, over massatoerisme. Ook zodat toeristen zo voor de verandering een bron van
vermaak zijn in plaats van alleen maar een bron van ergernis. Verkleed als
toerist met pluchen klompen en Amsterdam-muts zal ik Amsterdammers door de
vergeten straten van Amsterdam leiden en hen vertellen over het
massatoerisme. Deelnemers krijgen een bingokaart om stereotype toeristen te
zoeken (blowende toeristen, fotocamera's, Engelse vrijgezellenfeesten, etc) en                                                            Argentijnse steakhouses te turven. Aan de ene kant dus informatief, aan de andere kant ook leuk en vermakelijk.

en
"De  afgelopen maanden heb ik voor mijn studie aan de Gerrit Rietveld
Academie onderzoek gedaan naar massatoerisme in Amsterdam. Toen ik met mijn vriend, die al 20 jaar in het centrum van Amsterdam woont, op veldonderzoek naar de toeristenstukken liep, kwam hij er achter dat hij hele straten en buurten uit zijn mental map van Amsterdam had gewist. Zo was hij vergeten dat het stuk Singel met de bloemenmarkt bestond. Hij mijdt deze straten omdat het toeristenstraten zijn, en ik denk dat hij daar niet de enige Amsterdammer in is."

Over Saskia den Hartigh: "Ik heb ervaring met het geven van stadswandelingen. Zo heb ik vorig
jaar bijvoorbeeld voor Open Monumentendag over het koloniale en slavernijverleden gegidst in Rotterdam in opdracht van Urban Guides. Daarnaast ben ik docent aan de Willem de Kooning Academie, dus ik ontwikkel vaak lesprogramma's en sta voor groepen"

Deel dit: