Bericht

Aanvechten helpt...!

Geplaatst op 3 februari 2024, 20:53 uur
Illustration

De automobilist parkeerde in mei vorig jaar de auto op een parkeerplek in Amsterdam zonder te betalen. De parkeercontroleur deelde daar een boete voor uit. Onterecht, volgens de man, omdat hij alleen even stil stond om op zijn telefoon de navigatie in te stellen. Hij moest namelijk in die buurt een pakje bezorgen en kon de ingang van het gebouw niet vinden. 


De auto zou hooguit een minuut hebben stilgestaan op de parkeerplek. Voor de scanauto van de gemeente Amsterdam genoeg om foto's te maken en een boete te versturen.

De man ging daar tegen in beroep. Behalve dat hij maar heel even stil stond, bleek uit de foto's ook dat hij in de auto zat met draaiende motor en dat de wielen in de richting van de rijbaan wezen.

Parkeren
Volgens de rechter is dat genoeg bewijs dat de man niet de intentie had om te parkeren. Bij twijfel moet een heffingsambtenaar een parkeercontroleur naar de locatie sturen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding. Dat schrijft de werkwijze voor, maar is niet gedaan. De ambtenaren hebben daarom in strijd met het ’zorgvuldigheidsbeginsel’ gehandeld, zo luidt het oordeel.

 
De automobilist hoeft de boete daarom niet te betalen. Ook moet de parkeercontroleur €50 aan de eiser betalen voor het griffierecht.

 

 

Deel dit: