Activiteit

Concept agenda gebied oost, waar weteringbuurt en grachtendeel ondervalt

dinsdag 20 november 2018 , 20:00 - 22:30 uur

Uittreksel: Concept agenda gebied oost, 

Het projectplan wordt de komende week 20-11-2018 bij het stadsdeel besproken; goed voor u om te weten dat u het bij het wijkcentrum d'Oude Stadt (nu Kerkstraat 123)in totaal kunt opvragen:  secretaris@oudestadt.nl

Het onderzoek is uitgevoerd in de periode van 8 mei tot en met 5 juni 2018. Respondenten konden de vragenlijst invullen als bewoner, ondernemer, of werkende in de buurt. In totaal hebben 4.895 mensen uit stadsdeel Centrum aan het onderzoek meegedaan. 

Als eerste kregen respondenten de gelegenheid aan te geven welk probleem of welke zaak de gemeente als eerste zou moeten aanpakken in de buurt.  2327 respondenten uit ons deel, Centrum- Oost deden mee.

Centrum-Oost omvat het zuidelijke deel van de Grachtengordel, de Weteringschans, de Nieuwmarktbuurt en Lastage, Centraal Station, de Weesperbuurt, de Plantagebuurt, het Oosterdok, de Kadijken en de Oostelijke Eilanden.

De antwoorden die gegeven zijn hebben betrekking op alom bekende problemen in de binnenstad zoals de aanpak van (overlast van) drukte, het tegengaan van eenzijdig winkelaanbod, handhaving tegen overlast gevend gedrag in de openbare ruimte (van bijvoorbeeld fietsers, voetgangers, toeristen, mensen met psychische- of psychiatrische problemen), de aanpak van drank- en drugs gerelateerde overlast, het tegengaan van overlast van het autoverkeer (inclusief taxi’s, toeristenbussen en vrachtverkeer en de wens voor een autoluwe binnenstad), de aanpak van vervuiling, geluids- of stankoverlast, en overlast van illegale vakantieverhuur. Kortom: allerlei zaken die de leefbaarheid van het Centrum moeten of op z’n minst zouden kunnen verbeteren.

Daarnaast moeten de sociaal-maatschappelijke gevolgen onderzocht worden van de groei van het gebied. Zijn er nieuwe winkels en maatschappelijke en culturele voorzieningen nodig en wat betekent de stedelijke verdichting voor de grote groep mensen die nu nog in de sociale woningbouw wonen?

Een schonere openbare ruimte In de wijken met uitgaansgebieden (Grachtengordel-Zuid, Nieuwmarkt/Lastage en Weteringschans) stijgen de cijfers over vervuiling. (Bron: Gebiedsanalyse 2017 Centrum Oost). Eén op de vijf respondenten geeft aan overlast van vuil op straat te ervaren.

Ervaren Bewoners minder overlast van gebruikers van het water? De ergernis van bewoners over overlast op het water is de laatste jaren fors toegenomen. De open boten die in en rond het weekend met luide muziek door de binnenstad varen, zijn uitgegroeid tot één van de symbolen van de drukte discussie

Het project Knowledge Mile Park (van Amstelplein, via Wibaut- en Weesperstraat naar de Valkenburgerstraat) moet de komende jaren uitgroeien tot een innovatief Amsterdamse stadspark met internationale allure. Door samenwerking van bewoners, ondernemers, onderzoekers, ambtenaren én studenten wordt stap voor stap een stadspark gerealiseerd met als doel om dakvlak, gevels en maaiveld te vergroenen.

Niemand kan er om heen, (aldus het rapport)het wordt steeds drukker in de stad. De stad slibt langzaam dicht. Fietsers en voetgangers hebben te weinig ruimte. Het is tijd voor echte keuzes, waarin men voorrang wil geven aan voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer en waarin Amsterdam autoluw wordt. (Bron: Coalitieakkoord: Een nieuwe lente en een nieuw geluid) 

In het project van Weteringcircuit naar Weteringpark wordt gemonitord of het aantal fietsen niet te explosief groeit als gevolg van de Noord-Zuid-lijn. Zo ja, dan wordt onderzocht of daar een ondergrondse fietsenstalling gerealiseerd kan worden.

Weteringpark In september 2018 is ingestemd met het principebesluit om van het Weteringcircuit een park te maken. Dit kan door de rotonde recht te trekken en de belendende plantsoenen bij het plein te voegen. Dit principebesluit wordt nu uitgewerkt tot een concept Nota van uitgangspunten. Hiervoor worden vinden verschillende gesprekken plaats met belanghebbenden.

We willen de lokale en buurteconomie versterken en investeren in de positie van het
Midden en Klein Bedrijf, aldus het rapport. Men wil het instrumentarium om leegstaande winkels tegen te gaan verder uitbreiden. Als het nodig is benut men de mogelijkheid om strategisch vastgoed
in te zetten. We hebben aandacht voor de verdwijnende functie van markten en kijken
hoe we die kunnen versterken. 

Vergroten van het vertrouwen van de bewoners in elkaar en in de overheid Naar aanleiding van dincidenten hebben bewoners aangegeven dat er een te grote afstand is ontstaan tussen (delen van ) de buurtbewoners en de publieke instanties, zoals gemeente en woningcorporaties. Daarnaast ervoeren bewoners dat verschillende groepen teveel langs elkaar heen leven. Het vergroten van vertrouwen in elkaar, professionals en gemeentelijke overheid is daarom van belang. Dit zal naar verwachting ook bijdragen aan de bereidheid om overlast en criminaliteit te melden.

Huizen: Op de Weteringsschans geven daarnaast weinig huishoudens aan dat de woning geschikt is om oud in te worden (28%). Air B&B Het aanbod is wat groter in de Grachtengordel-Zuid en de Weteringsschans (beide 8 per 100 woningen) 

Doelstelling 4.4 Meer maatschappelijke voorzieningen voor bewoners

Vanuit de sociale basis worden in alle wijken bepaalde voorzieningen noodzakelijk geacht voor het goed functioneren van de dragende samenleving en die toegankelijk zijn voor alle bewoners. (Bron: Stedelijk kader Afspraken basisvoorzieningen in de stadsdelen 2017-2018). Maatschappelijke voorzieningen (zowel fysiek als in de vorm van activiteiten) dragen bij aan het versterken van het gebied of wijk waar men woont. Een sterke samenleving met veel actieve bewoners en organisaties levert een belangrijke bijdrage bij aan het welzijn van bewoners en de leefbaarheid in de buurt.

Iets meer dan de helft van de ondervraagde bewoners in Centrum-Oost heeft een auto (54%), De helft van de bewoners heeft in het afgelopen jaar moeite gehad met het vinden van een vrije parkeerplaats in hun buurt: 49% van de 1041 bewoners met een auto in Centrum-Oost geeft dit aan. Het aantal verplaatsingen neemt de komende jaren fors toe: zonder ingrijpen gaat het vooral voor fietsers onveilig en oncomfortabel worden en komt de verbondenheid met de regio onder druk te staan. Iets meer dan de helft van de ondervraagde bewoners in Centrum-Oost heeft een auto (54%), De helft van de bewoners heeft in het afgelopen jaar moeite gehad met het vinden van een vrije parkeerplaats in hun buurt: 49% van de 1041 bewoners met een auto in Centrum-Oost geeft dit aan. Het aantal verplaatsingen neemt de komende jaren fors toe: zonder ingrijpen gaat het vooral voor fietsers onveilig en oncomfortabel worden en komt de verbondenheid met de regio onder druk te staan. 

Weteringbuurt: Bekeken op buurtniveau -wordt overlast voor horecabezoekers vooral in de Weteringschans (22%) en Grachtengordel Zuid gemeld (26%). (Bron: Online buurtenquête 2018)

Participatie Op verschillende manieren zijn bewoners en ondernemers betrokken bij het tot stand komen van het gebiedsplan. Natuurlijk wordt hierbij gebruik gemaakt van digitale kanalen zoals de online buurtenquête, de Stem van Centrum, facebook, twitter en de website, maar bewoners, ondernemers en niet te vergeten professionals zoals wijkagenten en buurtwerkers worden ook actief en direct benaderd om mee te denken. Voor de gebiedsagenda plan is dat gebeurd in reguliere buurt-overleggen zoals het Integraal Burgwallen Overleg en in verschillende buurt- overleggen die ad-hoc of op projectbasis plaatsvinden. Bij alle BIZ-verenigingen en winkelstraatmanagers is geïnventariseerd wat zij van belang vinden voor de gebiedsagenda. Buiten deze enigszins formele weg van participatie is er met nadruk ook een meer informele weg. De makelaars van de Gebiedsteams team zijn de ‘ogen en oren’ op straat en onderhouden goede banden met zeer veel betrokkenen in de buurten, zij zijn daar een ‘bekend gezicht’ en krijgen op die manier een schat aan informatie over wat betrokkenen belangrijk vinden voor hun buurten in het komende jaar (en daarna).

Stem van Centrum – in gesprek met de stadsdeelcommissie

Op maandag 17 september had de stadsdeelcommissie een Stem van Centrum avond georganiseerd. Op deze avond zijn door de stadsdeelcommissie 70 één op één gesprekken gevoerd met bewoners en ondernemers en hebben 13 bewoners en ondernemers “op de zeepkist” hun zorgen en ideeën met de stadsdeelcommissie gedeeld. Ook deze input is verwerkt.

================================

Inspreken is mogelijk bij het desbetreffende agendapunt, 5. Eerste sessie bespreking gebiedsplannen 2019,en of  aan het begin van de vergadering. Mensen die hierover meer informatie willen, of die zich aan willen melden als inspreker kunnen zich per e-mail richten tot de afdeling bestuursondersteuning: bestuursondersteuning.sdc@amsterdam.nl of via: 020-256.4366. Aanmelden om in te spreken kan tot uiterlijk de maandag voor de vergadering tot 16:00 uur.

 

 

Locatie
stadsdeel centrum, stadhuis, stadsdeelcommissievergadering, Amstel 1/stopera
Doelgroep
Alle volwassenen
bijzonderheden
Het is een vergadering op het stadhuis informatie ligt bij o.a. d oude Stadt wijkcentrum, open vanaf deze week na 17 november 2018
Illustration
 
Deel dit: