Bericht

Wijkcentrum d'Oude Stadt: winnaar bij Centrum begroot

Geplaatst op 24 september 2021, 11:24 uur
Illustration

Wijkcentrum d’Oude Stadt wint!

Wat doe je als de gemeente na 67 jaren plots een subsidie in gaat houden? Dan doe je wat de Gemeente zegt; “zoek een andere ‘geldschieter’”.

De Denktank van Wijkcentrum d’Oude Stadt(Wijkraadsleden Anita Mizrahi, Gonny van Oudenallen en Bernadette de Wit) hadden daarom samen plannen bedacht en hebben dat samen met bewoners uitgevoerd; o.a. meedoen aan “Centrum Begroot”. Dat laatste is een wedstrijd met een budget dat jaarlijks verdeeld mag worden door centrumbewoners op ingediende bewonersplannen, 300.000 euro is er dan te verdelen.

Daarnaast hadden wijkraadsleden door scherpe opmerkzaamheid ook gezorgd dat 5 andere plannen alsnog na een herbeoordeling in de finale kwamen. Met het plan voor Centrum Begroot is na maanden strijd, energie en vechten voor stemmers, deze week de uitslag gekomen: Het plan ‘Red ’t wijkcentrum d’Oude Stadt’ is een van de winnaars geworden.

Hierdoor ontvangt het wijkcentrum door de keuze van de centrumbewoners 35.000 euro voor 2022. daarvan zijn er nog eens 2 winnaar geworden. En 2 andere plannen, van de 5 andere herbeoordeelden hierboven genoemd, zijn ook winnaar geworden! Het was zeker een mini-feestje gisteren op het wijkcentrum dat in de Kerkstraat 123 zit!

Het Wijkcentrum ontvangt per dag met zijn vrijwilligers 4-15 mensen, naast activiteiten in morgen, middag en avond. Per week komen er 20-60 mensen langs en dat op jaarbasis. Er worden diverse vergaderingen gehouden door bewonersgroepen, door de wijkraad, door VVE’s, taalsteun gegeven, er is altijd een expositie, een krantredactie werkt er op diverse dagen, vrijwilligers die elke dag aanwezig zijn geven om advies aan bewoners te geven etc.etc.

Kortom; Het wijkcentrum en zijn wijkraadsleden dankt alle mensen die hen gesteund hebben, geflyerd hebben, redactioneel gesteund zijn, gestemd hebben en gaan over tot de orde van de dag.. “Waar gaan we voor  2023 gelden vandaan halen..” tot “He, maar er zijn toch straks Gemeenteraadsverkiezingen.. partijen kunnen ons en anderen toch helpen dat een mooi instituut gedreven door bewoners structureel geld krijgt. “

En daar is wat voor te zeggen: Niet achter de politieke waan van de dag moeten rennen..  Maar dat vrijwilligers in Amsterdam Centrum hun werk kunnen doen en niet als bijna hoofdtaak“op zoek  moeten gaan naar gelden..” en dus minder mensen kunnen helpen!?”

Foto met dank aan Marcel Jansen

-wordt vervolgd-

Deel dit: