Bericht

Onder de Pannen: Kamer over? Legaal verhuren kan!

Geplaatst op 4 november 2021, 17:41 uur

Als u thuis een kamer over hebt, kunt u deze legaal verhuren aan een Amsterdammer die tijdelijk onderdak nodig heeft. Een jongere die wel op eigen benen wil staan, maar nog niet helemaal zelfstandig kan wonen. Of iemand die door verlies van werk of een scheiding even geen thuis heeft.
Door een kamer te verhuren, helpt u iemand die even geen thuis heeft en die niet terecht kan bij familie of vrienden. En het levert u een financieel extraatje op. Want de huurder betaalt natuurlijk huur. Als u een uitkering hebt, heeft deze vorm van verhuren geen gevolgen voor uw uitkering. Meld u aan bij Onder de Pannen van de Regenbooggroep, of bij Stichting Kamers met Aandacht (zie kader onderaan dit artikel).

Extra tassen boodschappen
Bert van der Loo verhuurt een kamer aan Tijmen. Van der Loo: “Tijmen is al mijn tweede huurder. Hij woont hier nu een paar maanden, we zijn er allebei heel tevreden over. We hebben er ook allebei wat aan: Tijmen heeft betaalbare woonruimte en ik houd er wat aan over. Ik leef van een uitkering, dat valt best tegen. Met het geld van de huur kan ik elke maand een paar extra tassen met boodschappen halen.”

Veel onrust
Tijmen: “Vanaf mijn zestiende heb ik in de horeca gewerkt. Ik had nooit geldproblemen, woonde op mezelf, maar altijd in onderhuur. Verhuurders maken dan al snel misbruik van de situatie. De huur werd regelmatig verhoogd zonder dat ik daar iets tegen kon doen. Toen ik aan een opleiding voor maatschappelijk werker begon, kon ik de huur niet meer betalen. Ik sliep bij vrienden en familie. Ik was er blij mee, maar het gaf veel onrust.”

Helpen met sjouwen
Van der Loo vertelt: “Voor ik me voor Onder de Pannen aanmeldde, heb ik gecheckt of ik geen problemen zou krijgen met mijn uitkering. Dat bleek niet het geval. Daarna ging de Regenbooggroep op zoek naar een geschikte kandidaat. Ik kreeg een gesprek met kandidaten. Ik heb een paar keer nee gezegd, dan komt er weer iemand anders. Ik was niet op zoek naar gezelschap, maar het is wel gezellig om iemand in huis te hebben. Toen mijn nieuwe wasmachine werd bezorgd, hielp Tijmen met sjouwen. En hij laat de kat naar binnen als ik er niet ben of neemt een pakje aan. Dat is best handig."

Het goede moment
Doordat Tijmen onderdak heeft, heeft hij tijd en rust om zijn zaken op orde te brengen en op zoek te gaan naar een eigen woning. Hij heeft een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning aangevraagd bij de gemeente. “Dat is bijna rond. In februari ben ik klaar met mijn opleiding. Als ik werk heb, kan ik een zelfstandige woonruimte huren. Onder de Pannen kwam voor mij precies op het goede moment.”

Een nieuwe start
Iedereen die dakloos wordt of dreigt te worden, moet hulp kunnen krijgen om aan zijn of haar maatschappelijk herstel te werken. Onderdak is hierbij heel belangrijk. Daarom maakt het project Onder de Pannen deel uit van ‘Een nieuwe start’, de aanpak van dakloosheid die de gemeente dit jaar is begonnen. Deze aanpak richt zich naast wonen ook op zorg, werk, participatie en inkomen.

Meer informatie en voorwaarden
Onder de Pannen
Voor de groep daklozen die niet verslaafd is en niet te maken heeft met psychische aandoeningen, bestaat nauwelijks opvang. Terwijl deze groep mensen steeds groter wordt. Het gaat vooral om mensen die door verlies van hun baan of door scheiding op straat terechtkomen. Voor hen is De Regenboog Groep "Onder de Pannen" gestart. Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op onderdepannen.nl. Bellen kan ook, naar 020 53 17 600. Of stuur een e-mail naar onderdepannen@deregenboog.org.

Kamers met Aandacht
Stichting Kamers met Aandacht zoekt Amsterdammers die een kamer willen verhuren aan een jongere. Zij helpen kwetsbare jongeren tussen de 18 en 23 jaar op weg naar zelfstandigheid. Ga voor meer informatie en alle voorwaarden naar kamersmetaandacht.nl. Bellen kan ook, naar 06 1113 4685. Of stuur een e-mail naar info@kamersmetaandacht.nl.