Bericht

Oud politica Samira Bouchibti spreekt over haar boek!

Geplaatst op 12 februari 2024, 09:29 uur
Illustration

Op donderdag 22 februari a.s. om 20.01 uur in wijkcentrum d'Oude Stadt, spreekt de Amsterdamse Samira Bouchibti over haar boek; "Je bent gewoon Nederlander". Samira is belend als presentatrice op de Amsterdamse televisie, als oud Tweede Kamerlid.

"In Nederland hebben we vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. Je bent vrij om te geloven wat je wilt, maar de vrijheid van godsdienst is niet absoluut. En je mag zeggen wat je denkt, maar racisme en schelden is geen mening. En waar komt toch die haat op social media vandaan? Man, vrouw, non-binair, queer, jong of oud, gelovig of niet, stads- of plattelandsbewoner, links of rechts, we worstelen allemaal met maatschappelijke thema’s. Wij verschillen van elkaar, maar horen allemaal bij Nederland. Wie je ook bent en wat je dromen ook zijn.

De samenleving kan soms best ingewikkeld zijn of je het gevoel geven dat je er niet toe doet. De sociale norm is dat je moet presteren en dat alles mogelijk is. En als je er niet in slaagt om succesvol te zijn, dan is het je eigen schuld, dan had je maar harder moeten werken. Maar het is onzin: jij bent goed genoeg. Je hoeft niet altijd sterk, mooi of slim, de beste te zijn of alles perfect te doen. Goed is goed genoeg, of zoals H.M. Koningin Máxima terecht zei: ‘Niet elke dag hoeft een 10 te zijn’.

Dit boek heb ik voor jongeren en jongvolwassenen geschreven, maar kan ook gelezen worden door (groot)ouders, familie of docenten. Als basis voor mooie gesprekken en meer verdraagzaamheid, vertrouwen en houvast."

Bouchibti werd geboren in Fez, maar groeide op in Haarlem. Ze studeerde journalistiek en communicatie, maar maakte beide opleidingen niet af. Ook woonde ze tien maanden in Zuid-Afrika. Vervolgens presenteerde ze verschillende televisieprogramma's, waaronder in 2000 "Surinamers zijn beter dan Marokkanen" (samen met Monique Hoogmoed). Ook was en is ze actief als bestuurder van culturele organisaties en als dagvoorzitter.

Bouchibti was als programmamaakster en presentatrice bekend als Samira Abbos. Abbos is de achternaam van haar moeder. In de Tweede Kamer voerde ze de naam Bouchibti, de naam van haar vader en haar officiële naam.

Deel dit: