Kamer verhuur; gaat nu makkelijker!
Kamer verhuren of verkamering(loopt in de buurt een rechtszaak over) zijn 2 verschillende dingen
Vroeger vonden veel mensen hun eerste stekkie in Amsterdam bij een hospita. Je had er een kamer met een bed en wat andere meubels, en je deelde de keuken, wc en badkamer met de hospita en eventuele andere bewoners. En de hospita verdiende er wat extra geld mee. Nu er in Amsterdam een groot tekort is aan woonruimte, willen we de hospitaverhuur nieuw leven inblazen. Dat doen we met name door regels en voorwaarden weg te nemen. Zo wordt het makkelijker en aantrekkelijker om een leegstaande kamer in uw woning te verhuren.
Vanwege het grote kamertekort in Amsterdam stimuleren we hospitaverhuur. Hiermee helpt u iemand aan onderdak en kunt u zelf iets extra’s verdienen.
Drempelvrees
Amsterdammers die een kamer over hebben en overwegen om deze te verhuren, lopen vaak stuk op ingewikkelde regelgeving. Zo is het niet altijd duidelijk in welk deel van Amsterdam een vergunning nodig is. Ook haken sommige mensen af omdat het voor hen niet altijd duidelijk is wat de gevolgen zijn van hospitaverhuur voor uitkeringen, toeslagen en rechtsbescherming. We willen deze drempels zo veel mogelijk wegnemen.
Zo maken we hospitaverhuur makkelijker
Geen vergunning meer nodig voor hospitaverhuur in heel Amsterdam
Om met 2 huishoudens in 1 woning te wonen, heeft u op veel plekken in Amsterdam een vergunning nodig. Dat staat in het omgevingsplan. Dit passen wij aan. U heeft geen vergunning meer nodig, zolang u voldoet aan de voorwaarden voor inwoning en hospitaverhuur. U vindt die voorwaarden via de link onder in dit artikel. Het is nu makkelijker om een gedeelte van uw woning aan een ander huishouden te verhuren. Dit geldt ook voor bewoners van (sociale) huurwoningen.
Betere informatie
We gaan Amsterdammers actief informeren over hospitaverhuur. Dit doen we bijvoorbeeld door informatie te delen vanuit professionals die veel contact hebben met bewoners, zoals de Buurtteams. Zo kunnen ze hun cliënten beter op de hoogte brengen van de mogelijkheden van hospitaverhuur, al dan niet in combinatie met zaken als inkomen, schuldhulpverlening en hun woonsituatie.
Hospitaverhuur eerder mogelijk
Een bewoner moet op dit moment eerst een periode van 2 jaar op een plek wonen voordat diegene iemand mag laten inwonen. We willen deze termijn verkorten naar 1 jaar voor verschillende vormen van inwoning, waaronder hospitaverhuur.
Steun voor organisaties die hospitaverhuur begeleiden
Het kan soms best ingewikkeld zijn om een contract op te stellen of voor uw situatie alle gevolgen uit te zoeken. Daarom ondersteunen we organisaties die hospitaverhuur begeleiden en bemiddelen tussen verhuurder en kamerzoekenden. Het project Onder de Pannen van de Regenbooggroep bijvoorbeeld, koppelt economisch daklozen aan Amsterdammers die een kamer willen verhuren. Ook organisaties als Hospi Housing en Samen in 1 Huis kunnen helpen een goede match te vinden, en bij de administratie.
Samenwerking met het Rijk
De gemeente werkt nauw samen met het Rijk en dringt aan op het opstellen van duidelijke landelijke wet- en regelgeving voor toeslagen en belastingen. Daarnaast heeft de gemeente intensief contact met het Rijk over toekomstige wetswijzigingen en maatregelen die hospitaverhuur kunnen vergemakkelijken. Daarmee proberen we meer woonplekken te creëren en de bestaande woningvoorraad beter te benutten.