Bericht

Wijkraad geeft update gebied 5 over Parkeergarage Vijzelgracht door

Geplaatst op 26 november 2018, 18:12 uur


Van de Gemeente Amsterdam ontvingen we deze brief:

Beste mensen,
 
U heeft een tijdje weinig gehoord over het project Vijzelgrachtgarage en plannen voor de openbare ruimte. Met deze mail informeren wij u over de laatste  stand van zaken en blikken we vooruit op komende periode.
 
Vijzelgrachtgarage
Nieuw college, nieuwe ambities
Het nieuwe college van B&W heeft in mei dit jaar haar plannen gepresenteerd in het coalitieakkoord. Amsterdam is een dynamische stad met een grote aantrekkingskracht. Daardoor is het steeds drukker geworden in en rond de stad. Het college wil de stad leefbaar en toegankelijk houden en meer ruimte maken voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen, openbaar vervoer en groen. Daarom wil de gemeente minder geparkeerde en minder rijdende auto’s in de (binnen)stad. Begin 2019 komt het college met een haalbaarheidsonderzoek naar het opheffen van 7.000 tot 10.000 parkeerplekken in de stad. Het vorige college had al ingestemd met de aankoop van twee parkeergarages en de bouw van drie parkeergarages, waaronder de Vijzelgrachtgarage. Het nieuwe college heeft getoetst welke rol deze parkeergarages kunnen spelen in de doelstellingen van de coalitie. Zij ziet de garages als goede mogelijkheid om geconcentreerd en relatief snel op straat parkeerplekken op te heffen zodat er ruimte komt voor andere functies. Het college heeft hierover op 20 november jl. besloten.
  
Aanbesteding
De voorbereidingen voor de aanleg van de volautomatische parkeergarage boven metrostation Vijzelgracht zijn in volle gang. Wij hebben in de afgelopen maanden alle contractstukken in gereedheid gebracht en binnenkort ontvangen marktpartijen een uitnodiging om in te schrijven op het project Vijzelgrachtgarage. Omdat we in het casco van het metrostation werken, gelden er strenge veiligheidseisen. Ook zijn eisen verder aangescherpt. Zo hebben we in overleg met de Brandweer gekozen voor een zogenaamd watermistsysteem dat bij brand in werking treedt. Dit is het meest effectieve systeem op deze specifieke locatie.
In augustus hebben we met een aantal bewoners de eisen besproken die ervoor moeten zorgen dat de omgeving netjes blijft en de hinder tijdens de bouw van de garage zoveel mogelijk beperkt blijft.
Zoals ik in de mail van 26 juni al meldde, selecteren we twee partijen: een deskundige partij met goede referenties als bouwer  van automatische parkeersystemen en een partij die ervaring heeft met werken op een klein gebied, binnen de dynamiek van de Amsterdamse binnenstad. Deze marktpartij speelt straks een centrale rol bij de coördinatie van de werkzaamheden en ook de bouw van de lifthuizen komt onder verantwoordelijkheid van deze partij.  In januari starten we met de aanbesteding van het werk.
 
Omgevingsvergunning
De omgevingsvergunning wordt deze maand door de Omgevingsdienst verstrekt en gepubliceerd. Er is een zienswijze ingediend, deze is beoordeeld en met de publicatie worden de vragen en kritiekpunten beantwoord. Er zijn met name zorgen geuit over de veiligheid in relatie tot de hoeveelheid autoverkeer in de buurt van de Vijzelgrachtgarage. Ook de gemeente wil natuurlijk dat er een veilige situatie is voor, tijdens en na de bouw. We hebben daarom nogmaals de verkeerskundigen naar de situatie laten kijken. Naar aanleiding van deze second opinion is de verwachting dat het in- en uitrijden van en naar de garage niet tot problemen zal leiden, maar we gaan het verkeer wel monitoren. Degene die een zienswijze heeft ingediend, kan in beroep gaan bij de rechter.  
 
Planning
Ondertussen krijgen we ook vragen van bewoners die willen weten vanaf wanneer ze hun auto in de garage kunnen zetten. Dat duurt nog even. We beginnen in januari 2019 met de aanbesteding. Na publicatie kunnen marktpartijen inschrijven. Omdat het een vrij specifieke opdracht is, een volautomatisch systeem in een bestaande bak, vinden er ook gesprekken plaats tussen gemeente en de inschrijvers om te komen tot het beste ontwerp. We hopen eind 2019 een definitief ontwerp te hebben. De aannemer kan daarna het werk gaan voorbereiden en in het voorjaar van 2020 starten met het werk. We gaan op dit moment uit van een jaar bouwtijd.
 
En wat gebeurt er op straat? Een plan voor de openbare ruimte.
Door auto’s ondergronds neer te zetten, ontstaat op straat meer ruimte voor andere functies. Een woonstraat met een bredere stoep, fietsvakken of fietsenrekken waar je nog goed langs kunt lopen, misschien ook wat meer groen in de vorm van geveltuinen. In november ’18 is gestart met ideeën en een voorstel voor herinrichting van de Kerkstraat. De Weteringschans wordt ingericht als fietsstraat, zonder geparkeerde auto’s. Begin 2019 organiseren we bijeenkomsten om te horen wat u als bewoner of ondernemer belangrijk vindt en waar u mogelijkheden ziet. Welke straat of locatie zou volgens u de meeste kansen bieden? Voor deze bijeenkomsten ontvangt u in het nieuwe jaar per brief een uitnodiging van ons. Ook wordt het mogelijk om uw mening online met ons te delen.
 
Vragen?
Met vragen kunt u contact opnemen met Terry van Dijk, omgevingsmanager, 06 51 51 88 52.  
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Terry van Dijk
Project Rode Loper en Vijzelgrachtgarage
 
Gemeente Amsterdam
 
M 06 51518852
terry.van.dijk@amsterdam.nl
 
Rokin 97, 1012 KM Amsterdam
amsterdam.nl
 
Werkdagen: ma t/m do
 
Op dit bericht is een proclaimer van toepassing:
amsterdam.nl/proclaimer
 

Illustration
Parkeergarage ideeën
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 6 reacties

Gonny van Oudenallen

do 29 november 2018 21:30
reactie: Fred Hekket
namens Wetering VerbeteringVijzelgracht weer overhoop voor omstreden parkeergarage
Winter 2018

De omwonenden van de Vijzelgracht kunnen hun borst nat maken: de zojuist aangelegde Rode Loper-pro lering, het stuk tussen de Eerste Weteringdwarsstraat en de Nieuwe Weteringstraat, gaat ... lees meer

Gonny van Oudenallen

do 29 november 2018 21:33
reactie en Mening van: Verkeersgroepen Amsterdam en Weteringbuurt; Al jaren wordt de aanleg van een parkeergarage tegengehouden door wie? Door een aantal mensen die gezien hun leeftijd of positie in het leven dit kunnen zeggen. Maar er zijn tot nu toe onvoldoende parkeerplekken voor de buurt, er is g... lees meer

bericht verwijderd

Gonny van Oudenallen

vr 30 november 2018 08:24
Reactie Verkeersgroep Wetering en Verkeersgroepen Amsterdam
Onderwerp: Doorst.: update Vijzelgrachtgarage
Datum: 30 november 2018 om 08:21:43 CET
Aan: Terry van Dijk

Beste meneer van Dijk,

U krijgt nog een langere reactie maar:

Nergens tot nu toe zien wij het probleem in een besluit van een garage opgelo...
lees meer

Gonny van Oudenallen

di 4 december 2018 08:22
Beste mevrouw van Oudenallen,

Ik reageer hierbij op uw mail. De Vijzelgrachtgarage wordt alleen toegankelijk voor mensen met een straatvergunning. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat de garage extra verkeer aantrekt. De garage is dus niet toegankelijk voor leveranciers of bouwvakkers.
Hoe we daar ple... lees meer

bericht verwijderd